30 Ekim 2010 CUMARTESİ                                  Resmî Gazete                                       Sayı : 27744

BAKANLAR KURULU KARARI

Karar Sayısı: 2010/963

Ekli “Örtü Altı Bitkisel Üretimde Biyolojik ve Biyoteknolojik Mücadele Yapan Üreticilerin Desteklenmesine İlişkin Karar”ın yürürlüğe konulması; Tarım ve Köyişleri Bakanlığının 11.10.2010 tarihli ve 7678 sayılı yazısı üzerine, 5488 sayılı Tarım Kanununun 19 uncu maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 12.10.2010 tarihinde kararlaştırılmıştır.

ÖRTÜ ALTI BİTKİSEL ÜRETİMDE BİYOLOJİK VE BİYOTEKNOLOJİK MÜCADELE YAPAN ÜRETİCİLERİN DESTEKLENMESİNE İLİŞKİN KARAR

Amaç

MADDE 1

(1) Bu Karar, bitkisel üretimde kimyasal ilaç kullanımının azaltılması amacına yönelik olarak biyolojik ve biyoteknolojik mücadelenin yaygınlaştırılması ile sürdürülebilir zirai mücadelenin oluşturulmasına ve desteklenmesine ilişkin usul ve esasları belirlemek amacıyla hazırlanmıştır.

Destekleme yapılacak alan ve üreticiler

MADDE 2-

(1) Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından, bitki hastalık ve zararlılarına karşı kullanılan kimyasal mücadeleyi azaltmak amacı ile biyolojik ve biyoteknolojik mücadele yapan üreticiler desteklenir. Bu destekleme ödemesi: 2010–2011 yılı örtü altı üretim sezonu için alan esasına göre yapılır.

(2) Örtü altında üretim yapan çiftçilerden biyolojik ve biyoteknolojik mücadele amacı ile aşağıdaki uygulamalardan bir ya da birkaçı bir arada yapılabilir ve ödeme ona göre hesaplanır. Bu çerçevede;

a)   Tül kullananlara 70 TL/dekar,

b)   Feromon + tuzak kullananlara 30 TL/dekar.

c)    Tekniğine uygun olarak faydalı böcek salımı yapanlara 100 TL/dekar.

ç)    Tül ve feromon + tuzak kullananlara 100 TL/dekar.

d)   Feromon + tuzak ve tekniğine uygun faydalı böcek salımı yapanlara 130 TL/dekar,

e)   Tül ve tekniğine uygun faydalı böcek salımı yapanlara 170 TL’ dekar,

f)    Tül, feromon tuzağı ve tekniğine uygun faydalı böcek salımı yapanlara 200 TL/ dekar ödeme yapılır.

(3) Desteklerden, 4/11/2008 tarihli ve 27044 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Bitkisel Üretimde Kullanılan Kimyasalların Kayıt Altına Alınması ve izlenmesi Hakkında Yönetmelik gereği Üretici Kayıt Defleri kayıtlarını tutan üreticiler yararlanır.

(4) Biyolojik ve biyoteknolojik mücadele yapmak isteyen çiftçilerin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı il ve ilçe müdürlüklerine başvuru yapması gerekir.

(5) Desteklerden faydalanmak için; Tarım ve Köyişleri Bakanlığı görevlilerince yapılacak denetimlere desteklenmesi istenen yerin biyolojik ve biyoteknolojik mücadele için uygunluğuna bakılır. Desteklemeden yararlanması uygun görülen üreticiler, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı il ve ilçe müdürlüklerine fatura ve istenecek diğer belgeleri teslim eder. Belgelerin teslim tarihleri ve ödeme esasları çıkarılacak tebliğ ile belirlenir.

(6) Destekleme ödemeleri, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı il ve üçe müdürlüklerince ilgili kayıt sistemlerinde oluşturulacak icmaller üzerinden, örtü altında biyolojik mücadele etmeni ve biyoteknolojik materyal kullanımını fatura ile ibraz eden üreticilere yapılır.

Finansman

MADDE 3

(1) Ödemeler, bütçenin ilgili kaleminden kaynak aktarılmasını müteakiben T.C. Ziraat Bankası A.Ş. aracılığı ile yapılır. Üreticilere yapılan nakdi ödeme tutarının % 0,2′ si oranında T.C. Ziraat Bankası A.Ş.’ye hizmet komisyonu ödenir.

Denetim

MADDE 4-

(1) Uygulamaya yönelik işlemlere ilişkin denetim Tarım ve Köyişleri Bakanlığı il ve ilçe müdürlükleri tarafından yapılır.

Haksız ödemelerin geri alınması ve hak mahrumiyeti

MADDE 5

(1) Haksız yere yapılan destekleme ödemeleri, ödeme tarihinden itibaren 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51 inci maddesinde belirtilen gecikme zammı oranı dikkate alınarak hesaplanan kanunî faizi ile birlikte geri alınır. Haksız ödemenin yapılmasında ödemeyi sağlayan, belge veya belgeleri düzenleyen gerçek ve tüzel kişiler, geri alınacak tutarların tahsilinde müştereken sorumlu tutulurlar.

(2) Bu Kararda belirlenen destekleme ödemelerinden, idari hata sonucu düzenlenen belgelerle yapılan ödemeler hariç, haksız yere yararlandığı tespit edilen üreticiler, beş yıl süreyle hiçbir destekleme programından yararlandırılmazlar.

Uygulamaya ilişkin usul ve esaslar

MADDE 6

(1) Tarım ve Köyişleri Bakanlığı; destekleme ödemelerine esas olacak biyolojik mücadele etmenlerini, biyoteknolojik mücadele araçlarını, biyoteknolojik ve biyolojik mücadelede kullanılacak usulleri tespite, desteklemeye esas talep edilecek belgeleri belirlemeye ve değiştirmeye, diğer düzenlemeleri yapmaya ve gerektiğinde belirtilen amaçlar için tebliğ çıkarmaya yetkilidir.

Yürürlük

MADDE 7

(1) Bu Karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 8

(1) Bu Karar hükümlerini Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yürütür.

Yorum bırakın