24 Şubat 2011 PERŞEMBE Resmî Gazete     Sayı: 27856

BAKANLAR KURULU KARARI

Karar Sayısı: 2011/1430

Ekli “2011 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar”ın yürürlüğe konulması; Tarım ve Köyişleri Bakanlığının 11/2/2011 tarihli ve 1430 sayılı yazısı üzerine, 5488 sayılı Tarım Kanununun 19 uncu maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 14/2/2011 tarihinde kararlaştırılmıştır.

2011 YILINDA YAPILACAK TARIMSAL DESTEKLEMELERE İLİŞKİN KARAR

Amaç ve kapsam

MADDE 1-

(1) Bu Karar, çevreye duyarlı tarımsal üretimi yaygınlaştırmak, verimi ve kaliteyi yükseltmek, uygulanan politikaların etkinliğini sağlamak, sektörün öncelikli problemlerinin çözümüne katkıda bulunmak, sürdürülebilirliği sağlamak ve tarımsal kayıtların güncel tutulması amacıyla hazırlanmış olup, 2011 yılında uygulanacak olan tarımsal desteklemelere ilişkin hususları kapsar.

Mazot, gübre ve toprak analizi desteği

MADDE 2-

(1) 2011 Yılı Çiftçi Kayıt Sistemine dâhil olan çiftçilere alan bazlı olarak mazot, gübre ve toprak analizi destekleme ödemesi yapılır.

(2) Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca belirlenecek büyüklükte ve Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı her bir tarım arazisinin gübre destekleme ödemesinden yararlanabilmesi için Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca yetkilendirilmiş laboratuarlarda toprak analizi yaptırılması zorunludur. Belirlenecek büyüklüğün altındaki tarım arazileri için toprak analizi şartı aranmaz.

(3) 2011 Yılı Çiftçi Kayıt Sistemine dâhil olan çiftçilere 2,5 TL/dekar toprak analizi desteği ve aşağıda belirtilen miktarlarda mazot ve gübre destekleme ödemesi yapılır.

Sıra NoÜrün GruplarıMazot Destekleme Tutarı (TL/dekar)Gübre Destekleme Tutarı (TL/dekar)
1Peyzaj ve süs bitkileri, özel çayır, mera ve orman emvali alanları2.53,5
2Hububat, yem bitkileri, baklagiller, yumru bitkiler, sebze ve meyve alanları3,754,75
3Yağlı tohumlu bitkiler ve endüstri bitkileri alanları66

Türkiye tarım havzaları üretim ve destekleme modeline göre fark ödemesi desteği

MADDE 3-

(1) 29/6/2009 tarihli ve 2009/15173 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan “Türkiye Tarım Havzalarının Belirlenmesine İlişkin Karar”ın ekinde bulunan listede yer alan otuz adet tarım havzasında, 2011 yılı üretim sezonunda üretilen ve satışı yapılan ürünlere fark ödemesi yapılır.

(2) Ekli listede belirlenen havzalarda 2011 yılı üretim sezonunda üretilerek satışı yapılan; yağlık ayçiçeği, kütlü pamuk, soya fasulyesi, kanola, dane mısır, aspir, zeytinyağı, buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale, çeltik, kuru fasulye, nohut ve mercimek üreticileri desteklenir. Yapılacak destekleme ödemeleri, her bir havza için söz konusu listede belirtilen ürünlerle sınırlıdır.

(3) Aşağıda belirtilen ürünlere, karşılarında gösterilen miktarlarda destekleme ödemesi yapılır.

Sıra NoDesteğe Konu ÜrünlerBirime Destek (Kr/Kg)
1Yağlık Ayçiçeği23
2Soya FasulyesiSertifikalı50
Sertifikasız40
3Kanola40
4Dane Mısır4
5Aspir40
6Zeytinyağı50
7Buğday5
8Arpa, Çavdar, Yulaf, Tritikale4
9Çeltik10
10Kuru Fasulye, Nohut, Mercimek10

(4) Kütlü pamuk birime destek miktarı, dünya piyasalarındaki gelişmeler dikkate alınarak 42 Kr/kg’ı geçmemek üzere, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından çıkarılacak tebliğle belirlenir.

(5) Desteklemelerden; Çiftçi Kayıt Sisteminde özlük, ürün, arazi bilgileri kayıtlı olan ve ekli listede belirtilen havzalarda yer alan, arazilerinde desteklemeye esas ürünleri ürettiği il ve ilçe tarım müdürlüklerince tespit edilen ve belirlenecek yasal süre içerisinde destekleme başvurularını yapan kamu kurum ve kuruluşları hariç gerçek ve tüzel kişi üreticiler yararlanır.

(6) Destekleme ödemelerine esas arazi büyüklüğü, başvuru sahibinin Çiftçi Kayıt Sisteminde kayıtlı arazilerinin büyüklüğünü aşamaz. Üreticiler, doğrudan Çiftçi Kayıt Sistemi üzerinden yürütülen fark ödemesi desteklemelerine ilişkin olarak, Çiftçi Kayıt Sisteminde kayıtlı oldukları yer dışında başvuru yapamazlar.

(7) Tarım ve Köyişleri Bakanlığı; ödemelere esas olacak ürünlerin özelliklerine göre ihtiyaç duyulacak belgeleri belirlemeye ve değiştirmeye, fark ödemesi desteklemelerine esas başvuru sürelerini belirlemeye, ödemeye esas bu Kararın yürütülmesine ilişkin diğer düzenlemeleri yapmaya, uygulama esaslarını belirlemeye, T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve diğer kamu kurum ve kuruluşları ile birlik ve kooperatiflerle hizmetlerinden yararlanmak üzere protokol yapmaya yetkilidir.

(8) Destekleme ödemeleri; tebliğde belirlenen ilgili merciler tarafından yapılacak iş ve işlemlerin ardından incelemelerin sonuçlanmasını müteakip, ödemeye esas icmallerin elektronik ortamda T.C. Ziraat Bankası A.Ş.’ye iletilmesi ile birlikte Tarım ve Köyişleri Bakanlığı merkez teşkilatı tarafından gerekli kaynağın bu Banka şubelerine aktarılmasından sonra yapılır.

Hayvancılık desteklemeleri

MADDE 4-

(1) 28/7/2002 tarihli ve 24829 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Sığır Cinsi Hayvanların Tanımlanması, Tescili ve İzlenmesi Yönetmeliği” çerçevesinde Hayvan Kayıt Sistemine (Türkvet) ve Soykütüğü-Önsoykütüğü Sistemi (e-Islah) veri tabanına kayıtlı, kültür ırkı veya kültür ırkı melezi en az beş baş anaç sığıra sahip, bu Kararın 10 uncu maddesinde belirtilen ve ulusal düzeyde üst örgütlenmesini tamamlamış bir hayvancılık örgütüne üye olan yetiştiriciler ile Türkvet’e kayıtlı dişi mandaya sahip olan yetiştiricilere, anaç sığır için soykütüğüne kayıtlı olanlara farklı olmak üzere hayvan başına aşağıda belirtilen miktarda ödeme yapılır. Anaç sığır başına ödeme birim miktarları, 200 başa kadar tam olarak, 200 baş ile 500 baş arası için %50’si, 500 baş ve üzeri için ise %25’ine karşılık gelen tutarın ödenmesi suretiyle uygulanır. 1163 sayılı Kooperatifler Kanununa göre kurulmuş hayvancılık faaliyeti yürüten tarımsal amaçlı kooperatifler tek işletme kabul edilir.

1Anaç sığır225 TL/baş
2Anaç manda300 TL/baş
3Sığır soykütüğü ilave50 TL/baş

(2) E-Islah veri tabanına kayıtlı anadan suni tohumlama sonucu doğan tüm buzağılar için dişilerine Brucellosis S-19 aşısı yaptırmak şartıyla yetiştiricilere, yerli ırk veya yerli ırk melezi sığırlarından etçi ırklara ait sperma ile yapılacak çevirme melezlemesi sonucu doğanlara farklı olmak üzere buzağı başına aşağıda belirtilen miktarda ödeme yapılır.

1Suni tohumlamadan doğan buzağı75 TL/baş
2Suni tohumlamadan doğan çevirme melezi150 TL/baş

(3) Damızlık koyun-keçi yetiştiriciliği yapan, damızlık koyun-keçi yetiştiricileri birliklerine üye ve hayvanları Koyun-Keçi Kayıt Sistemine (KKKS) kayıtlı yetiştiricilere, kuzularına/oğlaklarına Rev-1 aşısı yaptırmaları şartı ile damızlık anaç hayvan başına aşağıda belirtilen miktarda ödeme yapılır.

1Koyun-keçi15 TL/baş

(4) Tiftik keçisi yetiştiriciliğinin teşvik edilmesi ve tiftik üretiminin artırılması için üretmiş oldukları tiftiği, Tiftik ve Yapağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Tiftikbirlik)’ne ve/veya kooperatiflerine satan yetiştiricilere, tiftiğin kalitesine göre beher kilogram için aşağıda belirtilen miktarda ödeme yapılır.

1Oğlak tiftiği15 TL/kg
2Ana mal (ince, iyi)14 TL/kg
3Tali10 TL/kg

(5) Üretmiş olduğu çiğ sütü, Tarım ve Köyişleri Bakanlığından süt teşvik kod numarası almış, gıda sicili ve çalışma izni olan süt işleme tesislerine satan, bu Kararın 10 uncu maddesinde belirtilen ve ulusal düzeyde üst örgütlenmesini tamamlamış bir hayvancılık örgütüne üye olan yetiştiricilere koyun ve keçi sütü için farklı olmak üzere beher litre süt için aşağıda belirtilen miktarda ödeme yapılır.

1Sığır-manda sütü0,06 TL/lt
2Koyun-keçi sütü0,15 TL/lt

(6) İpekböceği yetiştiriciliğinin teşvik edilmesi ve üretiminin artırılması için, yaş ipekböceği kozası üreticilerine ücretsiz dağıtılacak ipekböceği tohumunu sağlayan Bursa Koza Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Kozabirlik)’ne, tohum bedeli için kutu başına, ürettiği yaş ipekböceği kozasını Kozabirlik’e ve/veya kooperatiflerine satan yetiştiricilere ise kilogram başına aşağıda belirtilen miktarda ödeme yapılır.

1Tohum30 TL/kutu
21. sınıf koza, damızlık koza, diğer20 TL/kg

(7) Arı yetiştiriciliği yapan ve bu Kararın 10 uncu maddesinde belirtilen merkez birliği düzeyinde örgütlenmiş yetiştirici birlikleri ve/veya üretici birliklerine üye olan üreticilere, Arıcılık Kayıt Sistemine kayıtlı olma şartı ile kovan başına, seralarda doğal polinasyonu sağlamak amacıyla bombus arısı kullanan yetiştiricilere ise koloni başına aşağıda belirtilen miktarda ödeme yapılır.

1Arı7 TL/kovan
2Bombus ansı60 TL/koloni

(8) Su ürünleri yetiştiriciliği yapan ve bulunduğu yerde kurulmuş ise, bu Kararın 10 uncu maddesinde belirtilen merkez birliği düzeyinde örgütlenmiş birliklere ya da su ürünleri yetiştiriciliği kooperatiflerine üye olan üreticilere, Su Ürünleri Kayıt Sistemine kayıtlı olmak şartıyla ürün için kilogram başına, yavru için ise adet başına aşağıda belirtilen miktarda ödeme yapılır.

1Alabalık0,65 TL/kg
2Çipura-levrek0,85 TL/kg
3Yeni türler1 TL/kg
4Midye0,20 TL/kg
5Yavru0,06 TL/adet

(9) Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı arazileri üzerinde kaliteli kaba yem üretmek amacıyla yem bitkileri ekilişi yapan üreticilere, üretim yaptıkları; yapay çayır-mera ve çok yıllık yem bitkisi ekilişlerinde ilk yıl için, tek yıllık yem bitkileri ekilişlerinde ise üretim yaptıkları yıl için, ürünü hasat etmeleri kaydıyla dekar başına aşağıda belirtilen miktarda ödeme yapılır.

1Yonca (sulu)130 TL/dekar
2Yonca (kuru)70 TL/dekar
3Korunga90 TL/ dekar
4Tek yıllıklar30 TL/dekar
5Silajlık tek yıllıklar45 TL/dekar
6Silajlık mısır (sulu)55 TL/dekar
7Silajlık mısır (kuru)30 TL/dekar
8Yapay çayır-mera75 TL/dekar

(10) 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında belirlenen tazminatlar, miktarı il ve ilçelerde oluşturulan Yerel Kıymet Takdir Komisyonu tarafından belirlenerek ödenir.

(11) Hastalıktan ari işletmeler için sağlık sertifikasına sahip süt işletmelerinde bulunan tüm sığırlara aşağıda belirtilen miktarda ödeme yapılır. Bu desteklemeden yararlanan işletmelerdeki sığırlar için birinci fıkrada belirtilen ödemeler yapılmaz.

1Hastalıktan ari işletmedeki sığır300 TL/baş

(12) Hayvan hastalıkları ile mücadele kapsamında, Brucellosis S-19 aşısı ve şap aşısı yapılmış dişi sığırlar ve Brucellosis Rev-1 aşısı yapılmış kuzu ve oğlaklar için yetiştiricilere hayvan başına aşağıda belirtilen miktarda ödeme yapılır.

1Brucellosis S–19 (Büyükbaş)25 TL/baş
2Brucellosis Rev–1 (Küçükbaş)4 TL/baş

(13) Hayvan hastalıkları ile mücadele çerçevesinde, Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca belirlenen programlı aşılamalar için, uygulayıcılara aşağıda belirtilen miktarda ödeme yapılır.

1Büyükbaş Şap Aşısı0,75 TL/baş
2Küçükbaş Şap Aşısı0,50 TL/baş
3Büyükbaş Brucellosis1,50 TL/baş
4Küçükbaş Brucellosis0,50 TL/baş

(14) Hayvan genetik kaynaklarının yerinde korunması ve geliştirilmesi amacıyla Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca uygulanan proje kapsamına alınan yetiştiricilere, koruma ve geliştirme sürüleri için büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda farklı olmak üzere hayvan başına, arıcılıkta ise kovan başına aşağıda belirtilen miktarda ödeme yapılır. Bu desteklemeden yararlanan işletmelerdeki sığırlar için birinci fıkrada belirtilen ödemeler yapılmaz.

1Büyükbaş koruma400 TL/baş
2Küçükbaş koruma70 TL/baş
3Arı20 TL/kovan
4Elit sürüAnaç30 TL/baş
 Yavru40 TL/baş
5Taban sürüAnaç30 TL/baş
 Yavru20 TL/baş
6Halk elinde manda ıslahı500 TL/baş

(15) Çiğ sütün değerlendirilmesi amacıyla; Tarım ve Köyişleri Bakanlığının belirleyeceği dönemler ile uygulama ve ödemeye ilişkin usul ve esaslar çerçevesinde ilgililere ödeme yapılır.

(16) Damızlık koyun-keçi yetiştiricileri birlikleri tarafından verim kayıtları tutulan işletmelerden temin edilen asgari 200 baş küçükbaş damızlık hayvan ile projeli yeni işletme kuran yetiştiricilere, damızlık hayvanlarını en az 3 yıl elde tutma koşuluyla hayvan başına aşağıda belirtilen miktarda ödeme yapılır. Bu desteklemeden yararlanan işletmelerdeki koyun ve keçi için üçüncü fıkrada belirtilen ödemeler yapılmaz.

1 Projeli damızlık koyun-keçi40 TL/baş

(17) Yurt içinden temin edilerek besi süresini tamamlamış Türkvet’e kayıtlı erkek sığırlarını, Tarım ve Köyişleri Bakanlığından çalışma izni almış mezbaha ve/veya kombinalarda kestirerek, kesilen sığır sayısı kadar Türkvet’e kayıtlı menşei yurt içi olan besilik erkek sığır satın alan yetiştiricilere, satın alınan besilik erkek sığır başına aşağıda belirtilen miktarda ödeme yapılır. Besilik erkek sığır başına ödeme birim miktarları, 250 başa kadar tam olarak, 250 baş ile 500 baş arası için %50’si, 500 baş ve üzeri için ise %25’ine karşılık gelen tutarın ödenmesi suretiyle uygulanır.

1Besilik erkek sığır300 TL/baş

Yurt içi sertifikalı tohum ile sertifikalı fidan/çilek fidesi ve standart fidan kullanımının ve yurt içi sertifikalı tohumluk üretimlerinin desteklenmesi

MADDE 5-

(1) Sürdürülebilirlik ilkesi çerçevesinde kaliteye, teknoloji kullanımına ve çevre koruma önceliklerine göre bitkisel üretim faaliyetinde, sertifikalı tohumluk kullanımının yetersiz olduğu bazı türlerde yurt içinde üretilip sertifikalandırman tohum, fidan, çilek fidesi ve standart fidan kullanan Çiftçi Kayıt Sisteminde kayıtlı olan çiftçilere, 2011 yılı ekim/dikimleri için dekar başına destekleme ödemesi yapılır.

(2) Tohumculuk sektörünün uluslararası rekabete uygun bir şekilde gelişmesini sağlamak için, yurt içi tohum üretiminin yetersiz olduğu bazı türlerde, yurt içinde sertifikalı tohum üreten/ürettiren ve sertifikalandıran, yurt içinde satışını gerçekleştiren ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş tohumculuk kuruluşu olarak kabul edilen Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı gerçek ve tüzel kişilere, 2011 yılında ürettikleri tohumlar için aşağıda belirtilen miktarlarda destekleme ödemesi yapılır.

Sıra NoYurt içi Sertifikalı Tohum Kullanım DesteğiBirime Destek (TL/da)
1Buğday. Yonca6
2Arpa, Tritikale, Yulaf, Çavdar4,5
3Çeltik, Yer Fıstığı8
4Nohut, Kuru Fasulye, Mercimek7
5Susam, Kolza (Kanola), Aspir4
6Patates20
7Korunga, Fiğ3
 Yurt İçi Sertifikalı Fidan, Çilek Fidesi ve Standart Fidan Kullanım DesteğiStandart (TL/da)Sertifikalı (TL/da)
8Bodur ve yarı bodur meyve fidan türleri ile bahçe tesisi150300
9Bağ ve diğer meyve fidanları ile bahçe tesisi100200
10Zeytinde yağlık çeşitler ile bahçe tesisi50100
11Narenciye bahçelerinde aşılama ile çeşit değiştirme250
12Virüsten arî fidanlara ilave olarak50100
13Sertifikalı çilek fidesi desteği200
 Yurt İçi Sertifikalı Tohum Üretim DesteğiBirime Destek (TL/kg)
14Buğday0,10
15Arpa, Tritikale, Yulaf, Çavdar, Patates0,08
16Çeltik0,25
17Nohut, Kuru Fasulye, Mercimek, Aspir, Korunga, Fiğ0,50
18Soya0,35
19Kanola1,20
20Susam0,60
21Yonca1,50
22Yer Fıstığı0,80

Çiftlik muhasebe veri ağı sistemi katılım desteği

MADDE 6-

(1) Çiftlik Muhasebe Veri Ağı sisteminin yaygınlaştırması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla İstanbul, Samsun, Malatya, Adana, Konya, Bursa, Erzurum, Şanlıurfa, Nevşehir, Tekirdağ, Giresun ve İzmir illerinde, örnek olarak seçilen ve Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı tarımsal işletme sahiplerine, Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde işletme başına 2011 yılında 300 TL katılım desteği ödemesi yapılır.

Organik tarım ve iyi tarım desteği

MADDE 7-

(l) Bitkisel üretimde Çiftçi Kayıt Sistemine dâhil olan ve icmallerin alındığı tarih itibarıyla en az bir yıl süre ile Organik Tarım Bilgi Sistemine kayıtlı olarak organik tarım yapan çiftçilere destekleme ödemesi yapılır.

(2) Büyükbaş, küçükbaş hayvan, arı ve su ürünleri yetiştiriciliğinde organik tarım yapan çiftçilere hayvancılık desteklemelerine ilave olarak belirlenen organik tarım destekleme ödemesi yapılır.

(3) İyi tarım uygulamaları yapan çiftçilere, Çiftçi Kayıt Sisteminde oluşturulacak icmaller üzerinden destekleme ödemesi yapılır.

(4) Organik tarım ve iyi tarım uygulamaları yapanlara aşağıda belirtilen birim miktarlarda destekleme ödemesi yapılır.

Sıra NoDesteklemelerDestek Miktarı
1Organik Tarım (Bitkisel üretim)25 TL/dekar
2Organik Tarım (Hayvancılık ilave destekleme )Anaç sığırKoyun-keçiArıAlabalıkÇipura-levrek112,5 TL/baş7,5 TL/baş3,5 TL/kovan0,325 TL/kg0,425 TL/kg
3İyi Tarım Uygulamaları (Meyve, sebze)20 TL /dekar
4İyi Tarım Uygulamaları <Ör”.ü altı)80 TL /dekar

Tarımsal yayım ve danışmanlık hizmetlerinin desteklenmesi

MADDE 8-

(1) Ülkenin tarımsal yayım ve danışmanlık sisteminin çoğulcu, etkin ve verimli bir yapıya kavuşmasını sağlamak amacıyla, tarımsal danışmanlık sistemine dâhil olan her işletme için destekleme ödemesi yapılır.

(2) Destekleme ödemesi kapsamına alınan her tarımsal işletme için yıllık 500 TL ödenir.

(3) Destekleme kapsamında danışmanlık hizmeti satın alabilecek tarımsal işletmeler, tarımsal yayım ve danışmanlık hizmeti satın alınacak kişi ve kuruluşlar, destekleme ödemesi kriterleri, uygulama alanı ve diğer hususlar Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından belirlenir.

Biyolojik mücadele desteği

MADDE 9-

(1) Ülkemizde bitkisel üretime arız olan zararlı organizmalara karşı biyolojik mücadelenin yaygınlaştırılması ile kimyasal ilaç kullanımının azaltılması amacıyla örtü altı bitkisel üretimde;

a) Feromon + tuzak kullananlara 30 TL/dekar,

b) Tül kullananlara 70 TL/dekar,

c) Tekniğine uygun olarak faydalı böcek salımı yapanlara 100 TL/dekar,

ç) Tül ve feromon + tuzak kullananlara 100 TL/dekar,

d) Feromon + tuzak ve tekniğine uygun faydalı böcek salımı yapanlara 130 TL/dekar,

e) Tül ve tekniğine uygun faydalı böcek salımı yapanlara 170 TL/dekar,

f) Tül, feromon tuzağı ve tekniğine uygun faydalı böcek salımı yapanlara 200 TL/dekar, destekleme ödemesi yapılır.

(2) Açık alanda bitkisel üretime arız olan zararlı organizmalara karşı biyolojik mücadelenin yaygınlaştırılması ile kimyasal ilaç kullanımının azaltılması amacıyla biyolojik mücadele yapan üreticilerden;

a) Açık alanda domates güvesine karşı feromon kullananlara 20 TL/da,

b) Turunçgil üretiminde faydalı böcek kullananlara 20 TL/da, destekleme ödemesi yapılır.

Kesinti oranı

MADDE 10-

(1) Yetiştiricilere örgütleri üzerinden yapılacak destekleme ödemelerinde, merkez birliğini kurmuş olan; 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununa göre kurulmuş yetiştirici birliği, 5200 sayılı Tarımsal Üretici Birlikleri Kanununa göre kurulmuş üretici birliği veya 1163 sayılı Kooperatifler Kanununa göre kurulmuş hayvancılık faaliyeti yürüten tarımsal amaçlı kooperatif üyelerinden, aldıkları desteğin % 0,1’i oranında merkez birliklerine, % 0,1’i oranında da ilgili birlik ve kooperatiflere irat kaydedilmek üzere, “Çiftçi Örgütlerini Güçlendirme” adı altında toplam % 0,2 oranında kesinti yapılır.

Finansman ve ödemeler

MADDE 11-

(1) Bu Kararın 4 üncü maddesinin; dördüncü, beşinci, altıncı, onuncu, onbirinci, onüçüncü, ondördüncü ve onbeşinci fıkraları uyarınca yapılacak yılı ödemeleri için gerekli kaynak, Tarım ve Köyişleri Bakanlığının cari yıl bütçesinde hayvancılık desteklemeleri için ayrılan kaynaktan, diğer fıkraları uyarınca yapılacak desteklemelerin ödemeleri ise 2012 yılı bütçesinde hayvancılık desteklemeleri için ayrılacak ödenekten sağlanır. Ancak 2011 yılı hayvancılık bütçesinden kaynak arttığı takdirde bu desteklemeler için 2011 yılında ödeme yapılır.

(2) Bu Kararın 5 inci maddesinde yer alan yurt içi sertifikalı tohum kullanım desteği kapsamında 2011 yılı ekilişlerine ait destekleme ödemeleri Tarım ve Köyişleri Bakanlığının 2011 yılı tarımsal destekleme bütçesinden ödenmeye başlanır. Yurt içi sertifikalı fidan, çilek fidesi ve standart fidan kullanım desteği, 2011 yılı dikimlerine ait destekleme ödemeleri ile yurt içi sertifikalı tohum üretim desteği ve 2011 yılı üretimlerine ait destekleme ödemeleri için gerekli finansman, 2012 yılı tarımsal destekleme bütçesinden karşılanır.

(3) Bu Kararın 3 üncü maddesinde yer alan hububat ödemeleri, 2011 yılı bütçesinden kaynak arttığı takdirde yılı içinde başlatılır.

(4) Destekleme ödemeleri için gerekli finansman, Bütçenin ilgili harcama kaleminden tahsis edilerek karşılanır. Bu Kararın uygulanmasıyla ilgili olarak. T.C. Ziraat Bankası A.Ş.’ye hizmetlerinden dolayı üreticilere ödenen tutarın % 0,2’si komisyon olarak ödenir.

(5) Bu Kararın 3 üncü maddesinde yer alan ödemelerle ilgili olarak, diğer kurum, kuruluş, kooperatif ve birliklerin hizmetlerinden yararlanıldığı takdirde, üreticilere ödenen tutarın % 0,3’ü oranında hizmet komisyonu ayrıca ödenir.

Desteklerden yararlanamayacak olanlar

MADDE 12-

(1) Bu Karar kapsamındaki desteklemelerden kamu kurum ve kuruluşları yararlanamaz.

Denetim, haksız ödemelerin geri alınması ve hak mahrumiyeti

MADDE 13-

(1) Destekleme ödemelerinin denetimini sağlayacak tedbirleri almaya Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yetkilidir. Bu amaçla yapılacak çalışmalarda gerektiğinde diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kooperatifler, ziraat odaları ve birliklerin hizmetlerinden yararlanılır.

(2) Uygulama tebliğinde belirlenen ilgili merciler, kendilerine ibraz edilen belgelerin kontrolünden ve kendi hazırladıkları belgelerden sorumlu olacaktır. Bu yükümlülüğü yerine getirmeyerek haksız yere ödemeye neden olanlar ile haksız yere ödemelerden yararlanmak üzere sahte veya içeriği itibarıyla gerçek dışı belge düzenleyen ve kullananlar hakkında gerekli cezai, hukuki ve idari işlemler yapılır.

(3) Haksız yere yapılan destekleme ödemeleri, ödeme tarihinden itibaren 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51 inci maddesinde belirtilen gecikme zammı oranlan dikkate alınarak hesaplanan kanunî faizi ile birlikte geri alınır. Haksız ödemenin yapılmasında ödemeyi sağlayan, belge veya belgeleri düzenleyen gerçek ve tüzel kişiler, geri alınacak tutarların tahsilinde müştereken sorumlu tutulurlar.

(4) Bu Kararla belirlenen destekleme ödemelerinden, idari hata sonucu düzenlenen belgelerle yapılan ödemeler hariç, haksız yere yararlandığı tespit edilen üreticiler, beş yıl süreyle hiçbir destekleme programından yararlandırılmazlar.

Uygulamaya ilişkin usul ve esaslar

MADDE 14-

(1) Bu Kararın yürütülmesine ilişkin usul ve esaslar, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından çıkarılacak tebliğlerle belirlenir.

Yürürlük

MADDE 15-

(1) Bu Karar, 1/1/2011 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 16-

(1) Bu Karar hükümlerini Tarım ve Köyişleri Bakanı yürütür.

LİSTE

SIRA NOHAVZA ADIFARK ÖDEMESİ KAPSAMINDA DESTEKLENEN ÜRÜNLER
1Güney Marmara HavzasıArpa, Buğday, Çavdar, Çeltik, Dane Mısır, Kanola, Kuru Fasulye, Kütlü Pamuk, Nohut, Soya Fasulyesi, Tritikale, Yağlık Ayçiçeği, Yulaf, Zeytinyağı
2Batı Karadeniz HavzasıArpa, Buğday, Çavdar, Çeltik, Dane Mısır, Kanola, Kuru Fasulye, Tritikale, Yağlık Ayçiçeği, Yulaf, Zeytinyağı
3Kuzeybatı Anadolu HavzasıArpa, Aspir, Buğday, Çavdar, Çeltik, Dane Mısır, Kuru Fasulye, Nohut, Tritikale, Yağlık Ayçiçeği, Yulaf
4Doğu Karadeniz HavzasıBuğday, Çavdar, Dane Mısır, Kanola
5Karasu-Aras HavzasıArpa, Buğday, Çavdar, Dane Mısır, Kuru Fasulye, Mercimek, Nohut, Tritikale, Yağlık Ayçiçeği, Yulaf
6Kuzey Marmara HavzasıArpa, Aspir, Buğday, Çavdar, Çeltik, Kanola, Kuru Fasulye, Dane Mısır, Tritikale, Yağlık Ayçiçeği, Yulaf, Zeytinyağı
7Büyük Ağrı HavzasıArpa, Buğday, Çavdar, Dane Mısır, Kanola, Yağlık Ayçiçeği, Çeltik
8Söğüt HavzasıArpa, Aspir, Buğday, Çavdar, Çeltik, Dane Mısır, Kanola, Kuru Fasulye, Mercimek, Nohut, Soya Fasulyesi, Tritikale, Yağlık Ayçiçeği, Yulaf, Zeytinyağı
9Çoruh HavzasıArpa, Aspir, Buğday. Çavdar, Çeltik, Dane Mısır, Kuru Fasulye, Mercimek. Nohut. Tritikale, Yulaf
10Yukarı Fırat HavzasıArpa, Buğday. Çavdar, Dane Mısır. Kum Fasulye. Nohut. Tritikale. Yulaf
11Kıyı Ege HavzasıArpa, Aspir, Buğday, Çavdar, Çeltik, Dane Mısır. Kuru Fasulye. Küllü Pamuk. Mercimek, Nohut, Soya Fasulyesi. Tritikale, Yağlık Ayçiçeği, Yulaf. Zeytinyağı
12Van Gölü HavzasıArpa, Aspir. Buğday. Çavdar, Dane Mısır, Kuru Fasulye, Nohut. Yağlık Ayçiçeği
13Erciyes HavzasıArpa, Aspir, Buğday, Çavdar, Dane Mısır, Kanola, Kuru Fasulye, Mercimek, Nohut, Tritikale, Yağlık Ayçiçeği, Yulaf
14Kaz Dağlan HavzasıArpa, Aspir, Buğday, Çavdar, Çeltik, Dane Mısır, Kanola, Kuru Fasulye, Kütlü Pamuk, Mercimek, Nohut, Soya Fasulyesi, Tritikale, Yağlık Ayçiçeği, Yulaf. Zeytinyağı
ISİç Ege HavzasıArpa, Aspir, Buğday, Çavdar, Dane Mısır, Kanola, Kuru Fasulye, Kütlü Pamuk, Mercimek, Nohut, Soya Fasulyesi, Tritikale, Yağlık Ayçiçeği, Yulaf, Zeytinyağı
16Gediz HavzasıArpa, Buğday, Çavdar, Dane Mısır, Kanola, Kütlü Pamuk, Mercimek, Nohut, Soya Fasulyesi, Tritikale, Yulaf, Zeytinyağı
17Meriç HavzasıArpa, Aspir, Buğday, Çavdar, Çeltik, Dane Mısır, Kanola, Tritikale, Yağlık Ayçiçeği, Yulaf
18Yeşilırmak HavzasıArpa. Aspir, Buğday. Çavdar, Çeltik, Done Mısır, Kanola, Kuru Fasulye, Mercimek, Nohut, Soya Fasulyesi, Tritikale, Yağlık Ayçiçeği, Yulaf
19Orta Karadeniz HavzasıArpa, Buğday, Çavdar, Çeltik, Dane Mısır, Kanola, Kuru Fasulye, Soya Fasulyesi, Tritikale, Yağlık Ayçiçeği, Yulaf
20Karacadağ HavzasıArpa, Aspir, Buğday, Çeltik, Dane Mısır, Kanola, Kuru Fasulye, Kütlü Pamuk, Mercimek, Nohut, Soya Fasulyesi, Yağlık Ayçiçeği, Zeytinyağı
21Zap HavzasıArpa, Aspir, Buğday, Çeltik, Dane Mısır, Kuru Fasulye, Kütlü Pamuk, Mercimek, Nohut
22GAP HavzasıArpa, Aspir, Buğday, Çeltik, Dane Mısır, Kanola, Kütlü Pamuk, Mercimek, Nohut, Soya Fasulyesi, Yağlık Ayçiçeği, Zeytinyağı
23Batı GAP HavzasıArpa, Buğday, Dane Mısır, Kuru Fasulye. Kütlü Pamuk, Mercimek, Nohut, Soya Fasulyesi, Yağlık Ayçiçeği, Zeytinyağı
24Doğu Akdeniz HavzasıArpa, Buğday, Çavdar, Done Mısır, Kanola, Küllü Pamuk, Mercimek, Nohut, Soya Fasulyesi, Yağlık Ayçiçeği, Yulaf, Zeytinyağı,
25Kıyı Akdeniz HavzasıArpa, Buğday, Çavdar, Çeltik, Dane Mısır, Kanola, Kuru Fasulye, Kütlü Pamuk, Nohut, Soya Fasulyesi, Tritikale, Yağlık Ayçiçeği, Yulaf. Zeytinyağı
26Ege Yayla HavzasıArpa, Aspir, Buğday, Çavdar, Dane Mısır, Kuru Fasulye, Küllü Pamuk, Nohut, Tritikale, Yağlık Ayçiçeği, Yulaf, Zeytinyağı
27Orta Kızılırmak HavzasıArpa, Aspir, Buğday, Çavdar, Çeltik, Dane Mısır, Kanola, Kuru Fasulye, Mercimek, Nohut, Tritikale, Yağlık Ayçiçeği, Yulaf
28Orta Anadolu HavzasıArpa, Aspir, Buğday, Çavdar, Dane Mısır, Kanola, Kuru Fasulye, Mercimek, Nohut, Soya Fasulyesi, Tritikale, Yağlık Ayçiçeği, Yulaf
29Kırat HavzasıArpa, Buğday, Çavdar, Dane Mısır, Kanola, Kuru Fasulye, Küllü Pamuk, Mercimek, Nohut, Tritikale, Yağlık Ayçiçeği, Zeytinyağı
30Göller HavzasıArpa, Aspir, Buğday, Çavdar, Dane Mısır, Kuru Fasulye, Mercimek, Nohut, Tritikale, Yulaf, Zeytinyağı, Yağlık Ayçiçeği, Kanola

Kararın ekini görmek için tıklayınız

Yorum bırakın