HAKLARA DESTEK İNSAN HAKLARI İÇİN KURUMSAL
DESTEK PROGRAMI
AB Türkiye Delegasyonu tarafından finanse edilen ve Hafıza Merkezi ile Heinrich Böll Stiftung tarafından yürütülen “İnsan Haklarının Güçlendirilmesi ve Dayanıklılığının Arttırılması: Türkiye’de İnsan Haklarını Destekleme Mekanizması” hibe projesi kapsamında bir alt-hibe uygulaması olarak yürütülen “Haklara Destek İnsan Hakları için Kurumsal Destek Programı” için başvurular başladı.
Türkiye’deki insan hakları örgütlerinin, insan hakları ve demokrasinin ilerlemesine katkıda bulunmak için kapasitelerini arttırmayı amaçlayan program kapsamında hak temelli çalışan yaklaşık 50 örgüte, bir yıl boyunca kurumsal hibe sağlanması ve eş zamanlı olarak yararlanabilecekleri bir rehberlik ve eğitim programı sunulması hedefleniyor.
Programa son başvuru tarihi 8 Kasım 2019.
1.2 HIBE TUTARI VE BÜTÇE Haklara
Destek Programı kapsamında iki başvuru grubu altında toplam 50 hak örgütüne verilmesi planlanan hibenin tutarı en fazla 1.750.000 Euro olarak belirlenmiştir. Hafıza Merkezi, mevcut fonların tümünü dağıtmama hakkını saklı tutar.
Her iki gruptan başvurucular en az 20.000 Euro, en fazla 50.000 Euro hibe talep edebilir.
Aday STÖ’lerin başvuru aşamasında hibe dönemini kapsayan bir yıl için Haklara Destek Programı’ndan talep ettikleri maliyetleri detaylandıran bir bütçe ve bu bütçeye ek olarak aynı dönem için öngördükleri kurumsal gelir kaynaklarını belirtir bir tablo oluşturmaları istenecektir. Bu teklif çağrısı kapsamında talep edilen hibe tutarı (her iki grup için de), başvurucunun hibe dönemini kapsayan bir yıl için öngördüğü kurumsal gelir kaynaklarının %90’ından fazla olamaz ve bu rehberin 2.1.3.2 Uygun Olmayan Maliyetler bölümünde listelenen uygun olmayan maliyetleri içermemesi gerekir.
1. Grup: (İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa’da yerleşik hak örgütlerinin başvuruları): 20 hak örgütünün desteklenmesi planlanıyor.
2. Grup: (İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa dışındaki bir ilde yerleşik hak örgütlerinin başvuruları): 30 hak örgütünün desteklenmesi planlanıyor.
Her iki grupta desteklenecek kurumlara dağıtılacak hibe tutarı 1.750.000 Euro’yu geçmeyecektir.
Her iki grupta desteklenecek örgüt sayısı, iki gruptan birine ya da her ikisine birden gelen başvuruların az veya yetersiz olması nedeniyle sağlanamazsa, Hafıza Merkezi ve HBS kalan fonları diğer gruba aktarma ya da tamamını dağıtmama hakkını saklı tutar.
2.1.1.1 Kimler Başvurabilir?
Haklara Destek Programı’na aşağıdaki koşulların tamamını sağlayan kurumlar başvurabilir:
• 01.01.2018 tarihinden önce T.C. yasalarına göre, Türkiye’de kurulmuş ve Türkiye’de yerleşik
• 2018 yılı resmi finansal tablolarında (bilanço vs.) yıllık geliri 3.500.000 TL altında olan
• Son iki yılda Türkiye’de insan haklarının geliştirilmesine katkıda bulunmak için en az bir faaliyet gerçekleştirmiş (tüzel kişilik sahibi) dernekler, vakıflar ve kâr amacı gütmeyen (ya da kârın hissedarlara dağıtılmadığı) kooperatifler.
Kâr amacı gütmeyen kooperatifler, içinde kârın hissedarlara dağıtılmasını yasaklayan bir hüküm bulunan kuruluş sözleşmesini başvuru aşamasında diğer destekleyici belgelerle beraber sunmalıdır. Bu hükmün olmaması durumunda başvuru yapacak kooperatif, son üç yılını kapsayan bir mali denetim raporu yoluyla, kârının hissedarlara dağıtılmamış olduğunu kanıtlamalıdır. Buna ek olarak Yönetim Kurulu kârın sonraki yıllarda da hissedarlara dağıtılmayacağını “gayrıkabili rücu” karar altına almış olmalıdır.
2.1.1.2 Başvuru Sayısı
Bazı STÖ’lerin bağımsız tüzel kişiliği olan şubeleri olabilir. Genel merkezinden bağımsız tüzel kişiliği olan şubeler, Program’a bağımsız olarak başvurabilir; başvuru sayısında bir sınırlama yoktur. Ancak bu durumda hibe verme aşamasında aşağıdaki sınırlamalar uygulanır:
• Şube sayısı 20 veya altı olan STÖ’ler en fazla 2 şube için,
• Şube sayısı 21 ve üstü olan STÖ’ler en fazla 3 şube için hibe desteği almaya hak kazanabilir.
Bu sınırlamalar, resmi adrese göre iki grupta yapılacak başvurular için, toplam rakamlara işaret eder.
2.1.1.3 Kimler başvuramaz?
Haklara Destek Programı’na
• Şirketler,
• Meslek örgütleri, odalar, işçi ve işveren sendikaları, ticaret ve sanayi odaları, bunların federasyonları ve konfederasyonları,
• Üniversiteler, araştırma enstitüleri,
• Tüzel kişiliği bulunmayan inisiyatifler, sivil toplum koalisyonları ve ağlar,
• Uluslararası STÖ’lerin Türkiye temsilcilikleri,
• Bireyler başvuruda bulunamaz.